mięso sezonowane w Krakowie

Świetna kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród licznych opcji, jakie proponuje kuchnia z Europy na szczególną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, połączeń oraz spora dawka zdrowia.

Tradycyjne włoskie przyprawy

Standardowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Podstawowe jedzenie włoskie

Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do makaronu. Nowa restauracja na mapie Krakowa Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.

Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, focaccia, minestrone i szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film