Autentyczna włoska restauracja – menu i wino
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najbardziej popularny typ gastronomii. Cenimy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, pożywne oraz ładnie wygląda na talerzu. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci próbują rzadsze dania – tortellini, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Szukając dobrej włoskiej restauracji trzeba przyjrzeć się kilku elementom: jak wiele półproduktów naprawdę pochodzi z Włoch, czy w menu są też mniej popularne potrawy, czy lista win, oferuje klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz jedzenie z różnych części Włoch. W dobrej restauracji poczujemy prawdziwy smak Włoch.
Kuchnia włoska jest prosta, ale to nie oznacza, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Dobre wino z Włoch
Jakakolwiek restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia eleganckim miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie może zaniedbywać trunków. Kolacja w klimacie włoskim z całą pewnością powinien obejmować również trunek. Kieliszek czerwonego wina to we Włoszech standard. La Grande Mamma na Rynku Głównym Klasyczne wina włoskie to zdecydowanie toskańskie bolgheri, lombardyjskie franciacorta oraz marsala z Sycylii. Włoska restauracja – o ile naprawdę chce być postrzegana jako faktycznie włoska, powinna posiadać bogatą kartę win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Chcąc poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez wahania trzeba wybrać się do restauracji, która potrafi podać nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film